SORU: Niyet etmeden veya telbiye getirmeden ihrama girilebilir mi? Telbiye getirmenin hükmü nedir? Kişi telbiyeyi kalbinden getirirse yeterli olur mu? Kişi, telbiye yerine Türkçe tesbihat ve zikirlerde bulunursa ihrama girmiş olur mu? Kişi niyet eder de telbiye getirmezse yahut aksini yaparsa yani telbiye getirir de niyet etmezse ihrama girmiş olur mu?
CEVAP:
a) İhrama niyetsiz girilmez. İhrama girerken telbiye veya onun yerini tutan bir zikir de mutlaka lazımdır (yani telbiye veya onun yerini tutan bir zikir olmadan ihrama girilmez).
b) Telbiyeyi söylemek sünnettir.
c) Telbiyeyi dil ile söylemek de şarttır. Kalbinden söylerse sayılmaz.
e) Kişi telbiyeyi terk eder de bunun yerine velev ki başka bir lisan ile (yani Türkçe ve farsça da) olsun dua vb. zikir ederse kerahet-i tenzihiyye ile mekruh olmakla birlikte, ihramı mün’akit olur.
f) Kişi niyet eder de telbiye getirmezse yahut aksini yaparsa, yani telbiye getirirde niyet etmezse ihrama girmiş olmaz. Nasıl ki namaza niyetle girilir, ama tekbir almak şartı iledir, sadece tekbirle girilmez, ihram da böyledir.
(İbn-i Âbidîn, Bahru’r-Râik Şerhu Kenzu’d-Dekâik, Şerhu’l Vikâye, Teshîl li Mesâil Kudûrî, Fetevây-i Hindiyye, Mültekâ/Mevkûfât, Cezîrî -dört mezhebe göre- İslam Fıkhı ve Zuhaylî -dört mezhebe göre- İslam Fıkhı)