Kocanın sperminin, yabancı bir kadından alınan yumurta hücresiyle tüp bebek yapılıp karısının rahmine yerleştirilmesi caiz midir?

SORU: Kocanın sperminin, yabancı bir kadından alınan yumurta hücresiyle dış döllenme (tüp bebek) yapılması ve karısının rahmine yerleştirilmesinin hükmü nedir?

CEVAP:

 

TÜP BEBEK YANİ SUNİ YOLLA DIŞ DÖLLENME…

 

Kocanın sperminin, yabancı bir kadından alınan yumurta hücresiyle dış döllenme (tüp bebek) yapılması ve karısının rahmine yerleştirilmesi…

 

a) Sureti:

Annenin rahmi sağlam olup, yumurtalıkları sorunludur. Babanın spermleri ise sağlıklıdır. Bu durumda anne, yabancı bir kadının yumurtaları ile kocasının spermlerinin dış döllenme yoluyla birleşmesini sağlar ve daha sonra oluşan embriyo annenin rahmine yerleştirilir.

 

b) Hükmü:

Böyle bir yolla çocuk elde etmek caiz değildir. Nesep sabit olmaz.

 

c) Bu yolla çocuk elde etmenin caiz olmayışının sebepleri:

1- Ne inzal anında, ne de idhal anında kocanın spermi meşru bir zeminde değildir. İnzal anında meşru değildir, çünkü niyet yabancı bir kadının yumurtasıyla döllenme sağlamaktır. İdhal halinde ise sperm yabancı bir kadının yumurtasıyla birleşmiştir.

2- Arada evlilik bağı bulunmayan yabancı kadının yumurtaları şer’an meşru değildir.

3- Kocanın sperminin yabancı bir kadının yumurtalarıyla birleştirilmesi kastedilmektedir. Bu, mana olarak zina demektir.

4- Annenin rahmine babanın spermleriyle aşılanmış yabancı bir kadının yumurtalarını yerleştirmek şer’an meşru değildir. Bunda zina manası vardır.

5- Ulema, inzal anında meşru bir zeminde olmayan spermden meydana gelen çocuğun nesebinin sabit olmayacağı hususunda ittifak etmişlerdir. Tercih edilen görüşe göre nesebin sabit olması için spermin rahme giriş anında da meşru bir zeminde olması gerekmektedir.

Her ne kadar yumurtaların alındığı kadın belli olsa da döllenme şer’i bir ortamda meydana gelmediği için nesep sabit olmaz.