Yabancı bir erkeğin spermiyle yabancı bir kadının yumurtasının tüp bebek yoluyla birleştirilip oluşan embriyonun da başka bir yabancı kadının rahmine yerleştirilmesi caiz midir?

SORU: Yabancı bir erkeğin spermiyle yabancı bir kadının yumurtasının dış döllenme (tüp bebek) yoluyla birleştirilip oluşan embriyonun da başka bir yabancı kadının rahmine yerleştirilmesinin hükmü nedir?

CEVAP:

 

TÜP BEBEK YANİ SUNİ YOLLA DIŞ DÖLLENME…

 

Yabancı bir erkeğin spermiyle yabancı bir kadının yumurtasının dış döllenme (tüp bebek) yoluyla birleştirilip oluşan embriyonun da başka bir yabancı kadının rahmine yerleştirilmesi…

 

Bu durumun iki sureti vardır:

 

a) Birinci Suret:

Bu durumda yabancı bir erkeğin spermiyle yabancı bir kadının yumurtası dış döllenme (tüp bebek) yoluyla birleştirilir ve oluşan embriyo başka bir yabancı kadının rahmine yerleştirilir. Bu durumda sperm veren, yumurtası kullanılan ve oluşan embriyonun rahmine yerleştirildiği kimseler arasında ise herhangi meşru bir evlilik bağı yoktur.

Hükmü:

Bu şekilde çocuk elde etmek haramdır.

 

b) İkinci Suret:

Yukarıda anlatılan duruma dışardan yabancı iki kişi daha dâhil olabilmektedir. Yani her ikisinde de kısır olan karı-koca, yukarıda anlatılan şekilde yapılacak bir hamileliğin kendileri adına olmasını isterler ve oluşacak cenini satın alırlar. Bu çocuğun nesebini de kendilerine nispet ederler. Bu durum “tebennî/evlat edinme” hükmüne girmektedir.

Hükmü:

İkinci suretin hükmü, evlat edinmenin hükmü ile alakalıdır. Evlatlık almak cahiliye döneminde var olan bir muamele olup İslâm bunu yasaklamış ve haram kılmıştır. Bu hükme göre bu surette olduğu şekilde bir çocuk edinmek haramdır.