Babanın spermi ile annenin yumurtasının tüp bebek yoluyla birleştirilip tekrar annenin rahmine yerleştirilmesi caiz midir?

SORU: Babanın spermi ile annenin yumurtasına sûnî yolla dış döllenme (tüp bebek) yapılıp tekrar annenin rahmine yerleştirilmesinin hükmü nedir?

CEVAP:

 

TÜP BEBEK YANİ SUNİ YOLLA DIŞ DÖLLENME…

 

Babanın spermi ile annenin yumurtasına sûnî yolla dış döllenme (tüp bebek) yapılıp tekrar annenin rahmine yerleştirilmesi…

 

a) Sureti:

Bu durumda anne, rahminin sağlam olmasına rağmen çeşitli nedenlerden ve manilerden dolayı tabiî yolla veya iç döllenme yoluyla çocuk yapamamaktadır. Bu surette anne ve baba çocuk elde etmek için tüp bebek yöntemine başvururlar.

 

b) Şartları:

1- Erkeğin spermi, çıkış anında ve rahme giriş anında şer’an muteber olmalıdır.

2- Kadının yumurtalarının alındığı vakitte de tekrar rahme yerleştirildiği sırada da şer’an muteber olmalıdır.

3- Oluşan embriyonun yerleştirildiği rahim annenin rahmi olmalıdır, yani spermi alınan kimsenin hanımı olmalıdır.

 

c) Hükmü:

Karı-kocadan başka üçüncü bir kimsenin karışmadığından dolayı böyle bir yolla çocuk elde etmek caizdir. Bu karı-kocaya ait biyolojik ve şer’î bir çocuktur. Şer’an nesebi sabittir. Çünkü bu çocuk anne ve babanın suyundan meydana gelmiştir. Anne ve babanın suları ise hem çıkış anında hem de rahme yerleştirilmesi anında meşrudur. Bu durum iç döllenme bahsinde geçen birinci durum gibidir.