Kişi, tek başına başladığı farz namazın henüz 1. rekâtının secdesini yapmadan veya 1. rekâtın secdesini yapınca yahut 3. rekâtın secdesini yapınca kamet getirilirse nasıl davranır? Akşam ve sabah namazını tek başına kılan kişi 2. rekâtın secdesini yapmadan kamet getirilirse nasıl davranır?

SORU: Bir kimse, tek başına başladığı farz namazın henüz birinci rekâtının secdesini yapmadan kamet getirilirse nasıl davranır? Eğer birinci rekâtın secdesini yapmışsa nasıl davranır? Eğer üçüncü rekâtı kılıyor ve üçüncü rekâtın secdesini yapmışsa nasıl davranır? Akşam ve sabah namazını tek başına kılan kişi ikinci rekâtın secdesini yapmamışsa ve kamet getirilip imam aynı namaza başlamışsa nasıl davranır?

CEVAP:

a) Bir kimse, (tek başına) başladığı farz namazın henüz birinci rekâtının secdesini yapmadan kamet getirilerek cemaat (bu kişinin kıldığı) aynı farz namaza başlasa, o kimse namazını kesip imama uyar… Eğer birinci rekâtın secdesini yapmışsa, bir rekât daha kılarak ikiye tamamladıktan sonra selam verip imama uyar. Kılmış olduğu iki rekât ise nafile olur… Eğer üçüncü rekâtı kılıyor ve üçüncü rekâtın secdesini yapmışsa, dört rekâta tamamlar ve kılmış olduğu namaz ikindi namazı değilse imama nafile olarak uyar… Özürsüz ibadeti bozmak haramdır, ancak burada bozmak, namazı kemâle ulaştırmak içindir, tıpkı bir mescidi yeniden yapmak için yıkmak gibi…

b) (Tek başına namaz kılan kişi) sabah namazında ve akşam namazında ikinci rekâtın secdesini yapmadıkça o namazı bozup imama uyar. İkinci rekâtın secdesini yapmışsa namazını tamamlar, (nafile kılmak için) imama uymaz. Çünkü sabah namazından sonra nafile namaz kılmak mekruhtur… Akşam namazında ise imama uyarsa üç rekâtlı nafile namaz kılmış olur ki, üç rekâtlı nafile namaz olmadığından sünnete muhalefet etmiş olur. Bu namazı sünnete uymak için dörde tamamlarsa bu sefer de imama muhalefet etmiş olur ki bunların ikisi de bid’attir… (Mültekâ/Mevkûfât)