Kehanette Bulunmak “Roma Dini”’nde nasıl idi? İneklerin ve Tavukların Yiyiş Şekline, Kuşların Uçuşuna ve Hayvanların İç Organlarına bakarak kehanette bulunmak “Roma Dini”’nde nasıl yapılırdı?

SORU: Kehanette Bulunmak “Roma Dini”’nde nasıl idi? İneklerin ve Tavukların Yiyiş Şekline, Kuşların Uçuşuna ve Hayvanların İç Organlarına bakarak kehanette bulunmak “Roma Dini”’nde nasıl yapılırdı?

CEVAP:

TABİAT OLAYLARINI KEHANETLE YORUMLAMAK ve bazı kutsal saydıkları HAYVANLARIN İÇ ORGANLARINA ya da KUŞLARA BAKARAK ROMA’nın, SİYASAL, SOSYAL, ASKERİ POLİTİKASIYLA İLGİLİ KEHANETTE BULUNMAK din adamlarının görevlerinden idi…

Tanrıların, DUALARI KABUL EDİP ETMEDİKLERİYLE İLGİLİ İŞARETLERİ yorumlayan kişiler, SENATÖRLER ya da YÜKSEK DEVLET MEMURLARI ARASINDAN SEÇİLİRDİ ve bu kişilere, gözlemledikleri işaretlere göre isimler verilirdi.

MESELA; Kartalların ve Akbabaların UÇUŞUNA, TAVUKLARIN bazen de İNEKLERİN YEME ŞEKLİNE BAKARAK kehanette bulunanlara, “AUGUR” yani “kuş bilimci kehanette bulunan kâhin kadın” denilirdi.

MESELA; HAYVANLARIN İÇ ORGANLARINA BAKARAK KEHANETTE BULUNAN kâhinlere “HARUSPEX” denilirdi. “HARUSPEX” denilen kâhinler, hayvanların iç organlarına bakarak; tanrıların, kendilerinden ne istediğini bulmaya çalışırlardı…

ROMA TARİHÇİSİ TİTUS Livius, (İÖ 340) yılında; “Roma ordusunun savaşmadan önce bir kurban adadığını, HARUSPEX’in bu kurbanın karaciğerini inceleyerek o dönemin konsülü Decius’a, tanrıların kendi yanlarında olduğunu söylediğini ve bunun üzerine, Roma ordusunun savaşa girdiğini…” yazar…