İhramlı kişi bedenini veya bir uzvunu yahut bir uzuvdan az bir yerini az veya çok kokularsa hükmü ne olur? Kokulandığı an hemen ardından kokuyu silse veya yıkasa hükmü ne olur?

SORU: İhramlı kişi bedenini veya bir uzvunu yahut bir uzuvdan az bir yerini az veya çok kokularsa hükmü ne olur? Kokulandığı an hemen ardından kokuyu silse veya yıkasa hükmü ne olur?

CEVAP:

a) Eğer koku az bir miktardaysa:

Eğer koku az miktardaysa, ihramlı kişi tam bir uzvu veya daha fazlasını kokularsa bir koyun kesmesi gerekir. Bir uzuvdan daha az bir yeri kokularsa (fıtır sadakası miktarınca) sadaka vermesi gerekir. Baş bir uzuvdur, baldır/uyluk bir uzuvdur (fahz), incik bir uzuvdur (sâk), el bir uzuvdur ve pazu bir uzuvdur.

b) Eğer koku çok miktardaysa:

Eğer koku çok miktardaysa, kokunun sürüldüğü yer bir uzuvdan az olsa da kurban kesmesi gerekir.

c) Kokunun az veya çok olması hususunda örf hakem kılınır.

d) Göz, parmak, burun ve kulak gibi küçük uzuvlarda ise kurban veya sadaka lazım gelmesi hususu “yukarıda zikredilen baş, baldır gibi bir uzuvdan daha az bir yeri kokularsa” hususundaki hüküm gibidir.

(Yani göz, parmak, burun ve kulak gibi küçük uzuvları az bir kokuyla kokularsa fıtır sadakası miktarınca sadaka vermesi gerekir. Çok miktarda kokuyla kokularsa kurban kesmesi gerekir.)

e) İhramlı kişi bütün vücudunu bir mecliste kokularsa sadece bir ceza gerekir.

f) İhramlı kişi bütün vücudunu birden fazla mecliste kokularsa, meclislerin sayısınca ceza öder.

g) Kokulandığı an hemen ardından kokuyu yıkasa veya silip izale etse yukarıdaki hükümler aynıdır. Kokunun sürülen yerde uzun bir süre kalmasıyla hemen o an giderilmesi arasında bir fark yoktur. Kokulu elbise/ihram giymek böyle değildir, bu durumda kurban gerekmesi için bir gün veya bir gece giymiş olması gerekir.

(İbn-i Âbidîn, Bahru’r-Râik Şerhu Kenzu’d-Dekâik, Şerhu’l Vikâye, Teshîl li Mesâil Kudûrî, Fetevây-i Hindiyye, Mültekâ/Mevkûfât, Cezîrî -dört mezhebe göre- İslam Fıkhı ve Zuhaylî -dört mezhebe göre- İslam Fıkhı)