SORU: Hangi hayvanlar kurban olabilir? Dişi ve erkek kurbanlık arasında fark var mıdır? Büyük baş hayvana ortak olmak mı yoksa küçükbaş kesmek mi daha faziletlidir? Kurbanlık hayvanlar kaç yaşında olmalıdır? Yaban öküzü, dağ keçisi gibi ehlî olmayan hayvanlardan kurban olur mu?
CEVAP:
a) Hayvanlardan yalnız koyun, keçi, deve ve sığır kurban edilebilir. Mandalar da sığır cinsindendir…
b) Bu hayvanların erkeği ve dişisi arasında fark yoktur. Eğer ette ve kıymette eşit iseler koç koyundan daha faziletlidir. Kıymetleri bir olursa, keçinin dişisi erkeğinden daha faziletlidir. Deve ve sığır, et ve kıymette eşit iseler dişisi erkeğinden daha faziletlidir…
c) Et ve kıymette bir koyun ile sığırın yedide biri eşit ise, hangisinin eti daha güzelse o daha faziletlidir. Eğer et ve kıymette eşit olmazlarsa, o zaman hangisi daha fazlaysa o daha faziletlidir…
d) Kuzu, oğlak, buzağı ve deve köşeğini kurban kesmek caiz değildir…
e) Koyun ile keçinin bir yaşını, devenin beş yaşını, sığırın da iki yaşını bitirmiş olması gerekir. Ancak koyun altı ayı tamamladığında (yani yedi veya sekiz aylık olduğunda) bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli durumda olur ise, o da kurban edilebilir. Koyun dışındakilerin ise ne kadar gösterişli olursa olsunlar, belirtilen yaşları tamamlamadıkça kurban edilmeleri caiz olmaz…
f) Yaban öküzü, dağ keçisi gibi yabanî hayvanlardan kurban olmaz. Vahşî ve ehlî hayvanın çiftleşmesinden doğan bir hayvan kurban edilecek olursa, itibar anasınadır. Eğer ana ehlî ise, kurban olur, değilse olmaz… (İbn-i Âbidîn, İhtiyâr, Mültekâ/Mevkûfât, Fetevây-i Hindiyye)