Ailede çocuklara din eğitimi…

SORU: Ailede çocuklara din eğitimi…

CEVAP:

Çocuğun ailede din ve ahlak eğitimi, anne-babanın onu dînî ve ahlâkî değerler bakımından etkilemelerine ve öğretici rollerine dayanır. Anne-babanın etkilemeleri ve öğretici rolleri, ya bilinçli ve sistemli veya gelişigüzel ve bilinç dışı tavırlarla ortaya çıkmaktadır…

Babanın veya annenin bütün davranışları dînî ve ahlâkî değerler üzerinde doğru, tutarlı ve sürekli olduğu takdirde, çocukların da bu yönde davranışlar sergilemeleri kaçınılmaz olur…

Çocuklar, büyüklerin zaaflarını çabuk fark eden dikkatli birer gözlemcilerdir. O nedenle onların aile içinde dînî ve ahlâkî değerler ve davranışlar kazanabilmeleri için, bilinçli, sistemli ve akılcı çabalara ihtiyaç vardır…

İnsanın yaratılışından olgunluğa erinceye kadar uzun bir süreç yaşanmaktadır. Binaenaleyh çocuğun nasıl bir kişiliğe sahip olacağına, hangi değerleri edineceğine kendisi değil, büyükleri karar vermektedirler. Çocuk her türlü etkiye açık, hayrı da şerri de kabul edebilecek kabiliyette yaratılmış olduğundan, ana-baba onu ne şekilde etkiliyorsa çocuk o şekilde etkilenip şekillenmektedir. Bu nedenle çocuk yetiştirenlere ciddi ve büyük bir sorumluluk düşmektedir. İşte anne-babanın bu sorumluluğu en iyi nasıl yerine getirebilecekleri konusu, ailede din eğitimi problemi olarak karşımıza çıkmaktadır…

Şu da var ki, çocuk eğitiminde, hiçbir ideal, prensip veya metot, çocuktan önemli olmamalıdır. Çocuklar prensipler için değil, prensipler çocuklar içindir ve prensipler çocuğa faydalı olduğu sürece uygulanır. Bu husus göz ardı edilerek sabit idealler uğruna katı ilkeler uygulamak, çoğunlukla aksine sonuçlar vermektedir…