Yemekte, önce su içilir sonra ya meyve ya tatlı yenir sonra salata-yemek yenir… Yemekte 2 çeşit yemek varsa önce hafif ve sulu olan yemek yenir… Yemekten sonra meyve veya tatlı yendiğinde, meyve ve tatlı, hazım tamamlanmadığı için bağırsağa geçemez midede çürür… Yemekten 1,5-3 saat sonra su içilmelidir… Yemekten sonra içilen su bağırsağa geçemez, mideyi genişletir, sindirimi uzatır ve zorlaştırır… İbn-i Sina sabah ekmek, akşam et yemeyi tavsiye ederdi… Karbonhidrat/ekmek vb sindiriminde gerekli enzimler sabahtan öğleye kadar, protein/et vb sindiriminde gerekli enzimler ise öğleden akşam 21’e kadar üretilir…

Sağlık… Yeme-İçmede sıraya dikkat etmemek…

YEMEKTE, ÖNCE SU İÇİLİR SONRA YA MEYVE YA TATLI YENİR SONRA SALATA-YEMEK YENİR…

YEMEKTE 2 ÇEŞİT YEMEK VARSA ÖNCE HAFİF VE SULU OLAN YEMEK YENİR…

YEMEKTEN SONRA MEYVE VEYA TATLI YENDİĞİNDE, MEYVE VE TATLI, HAZIM TAMAMLANMADIĞI İÇİN BAĞIRSAĞA GEÇEMEZ MİDEDE ÇÜRÜR…

YEMEKTEN 1,5-3 SAAT SONRA SU İÇİLMELİDİR…

YEMEKTEN SONRA İÇİLEN SU BAĞIRSAĞA GEÇEMEZ, MİDEYİ GENİŞLETİR, SİNDİRİMİ UZATIR VE ZORLAŞTIRIR…

İBN-İ SİNA SABAH EKMEK, AKŞAM ET YEMEYİ TAVSİYE EDERDİ…

KARBONHİDRAT/EKMEK VB SİNDİRİMİNDE GEREKLİ ENZİMLER GENELLİKLE SABAHTAN ÖĞLEYE KADAR, PROTEİN/ET VB SİNDİRİMİNDE GEREKLİ ENZİMLER İSE GENELLİKLE ÖĞLEDEN AKŞAM 21’E KADAR ÜRETİLİR…

Detaylar…

Et, yumurta, peynir gibi proteinli yiyecekler midede hazmı uzun süren besinlerdirTatlılar ve meyveler midede fazla kalmadan bağırsağa geçerek, birinci hazmını burada tamamlar… Su ise midede vücut ısısına ulaştıktan sonra bağırsağa geçer… Bu sebeple önce su içmeli, sonra birlikte yememek şartıyla, meyve veya tatlı, sonra salata ve yemek yenmelidir. İki çeşit yemek yeniyorsa hafif ve sulu olan yemek, ağır ve kuru olandan önce yenir…

İbn-i Sina, sabah ekmek (karbonhidrat), akşam et (protein) yemeyi tavsiye ederdi. Çünkü karbonhidrat sindiriminde gerekli enzimler genellikle sabahtan öğleye kadar, protein sindiriminde gerekli enzimler ise genellikle öğleden akşama (21.00’e) kadar üretilir. Ancak sindirimin tamamlanması için oruç tutulan günler müstesna en geç 19.00 da yemek gerekir…

Yemekten sonra meyve veya tatlı yendiğinde, meyve ve tatlı, hazım tamamlanmadığı için bağırsağa geçemez, midede mayalanır, çürür ve gaz oluşturur. Kur’ân-ı Kerîm’de de bu sıralamayı görmek mümkündür: “…beğendikleri meyveleri ve arzu ettikleri kuş etlerini dolaştırırlar…” (Vâkıa, 20/21) buyurularak et meyveden sonra zikredilmiştir. Yine “Ve size menn ve selvâ indirdik…” (Bakara, 2/57), burada da helva yani karbonhidrat (menn), bıldırcından yani proteinden (selvâ’dan) önce gelir

Yemekten sonra içilen su da bağırsağa geçemez, mideyi genişletir, mide asidini seyreltip zayıflatır, sindirimi uzatır ve zorlaştırır… Yemek arasında su içmek, daha da karışık bir tablo meydana getirir, çünkü yemekte su içen, yemeği iyi çiğneyemez, tükürük bezleri yeterli miktarda enzim üretemez ve sindirim ağızdan itibaren bozulur. İçilen su mide asidinin seyredip zayıflamasına, midenin genişlemesine, karaciğer ve dalaşına yükünün artmasına kadar giden sonuçlar doğurur… (“Az Çiğneme” bölümüne bakınız…)

Yemekten 1,5-3 saat sonra su içmek daha uygundur. Çünkü mide asidi tamamen kullanılmış ve mide içeriği ince bağırsaklara geçmeye hazır hale gelmiştir. Su içmek için doğru zaman dilimi budur ve bu sırada insanın susaması da normaldir, A’râf suresi 31. ayette, “…yiyin-için, fakat israf etmeyin …” buyurulmuştur. Bu ayette de “için” emri “yiyin” emrinden sonra gelir. Ancak kuru bir şey yerken her lokmadan sonra bir yudum su içmekte zarar yoktur. Çok susayınca yemekten sonra birkaç yudum su içilebilir… Aidin Salih/Gerçek Tıp