Yara, bandaj, alçı vb. üzerine abdest alırken meshetmenin hükmü nedir? Bandajın örtmediği kısmı yıkamak gerekir mi? Bandaj ve sargı üzerine meshetmenin sahih olabilmesi için sargı ve bandajın, kişi tahâret üzere/abdestli iken sarılmış olması şart mıdır?

SORU: Yara, bandaj, alçı vb. üzerine abdest alırken meshetmenin hükmü nedir? Bandajın örtmediği kısmı yıkamak gerekir mi? Bandaj ve sargı üzerine meshetmenin sahih olabilmesi için sargı ve bandajın, kişi tahâret üzere/abdestli iken sarılmış olması şart mıdır?

CEVAP:

a) Tedavi için, yaranın veya kırık uzvun üzerine bağlanan bandaj üzerine meshetmek caizdir… Zamanımızda, kırıkları tedavide kullanılan “alçı” da sargı hükmündedir… Aynı şekilde, kol ve bacak gibi kırık uzvun üzerine bağlanarak kırık sarmada kullanılan tahtaların, alçı ve sargıların üzerine meshetmek de caizdir…

b) Dürrü’l Muhtâr ve Reddü’l Muhtâr’da şöyle denilmiştir: “Kan aldıran, kırık, dağlama ve benzer yaralarla yaralı olan kimseler, su ile yıkamak, yaranın yerini meshetmek veya sargıyı çözmek zarar verdiği takdirde, sahih olan kavle göre her sargıya aralığı ile birlikte yani sargının örtmediği yer de dâhil olmak üzere sargının üzerini meshederler ve sargının örtmediği bu yeri de yıkamak icap etmez. Sargıyı bizzat bağlayamamak ve bağlatacak kimseyi bulamamak da zarardan addedilir…”

c) Sargı ve bandaj üzerine meshetme de sargı ve bandajın kişi tahâret üzere/abdestli iken sarılmış olması şart değildir. Şayet kişi, sargı ve bandajı abdestsiz (veya cünüp) iken sarmış olsa, sonra da abdest almak istese, sargı ve bandajın üzerine meshetmesi caiz ve yeterli olur… (Teshîl li Mesâi’l-Kudûrî)