SORU: Teravihi cemaatle kılmanın erkekler için hükmü nedir? Teravih namazı kılmak kadınlar için de sünnet midir?
CEVAP:
a) Ramazanda erkeklerin cemaatle teravih namazı kılmaları sünnet-i kifâye olup, bazılarının bunu yapmasıyla diğerlerinden sâkıt olur ve özürsüz olarak devamlı terk etseler bile günahkâr olmazlar. Cemaatle teravih namazı kılmak sünnet-i ayn olsaydı, sünneti müekkedeyi terk etmekle, vacibin terkinden hâsıl olan günahtan daha aşağı bir günaha girerlerdi…
Sünnet iki kısımdır: Sünnet-i ayn ve Sünnet-i kifaye… Sünnet-i ayn, her bir mükellef için yapması sünnet olandır… Sünnet-i kifaye ise bazılarının yapmasıyla diğerlerinden sâkıt olan sünnettir. Örneğin, teravih namazı kılmak sünnet-i ayn’dır. Bir kimse terk ederse mekruh işlemiş olur. Teravih namazını cemaatle kılmak ise sünnet-i kifayedir. Herkes teravih namazını cemaatle kılmayı terk ederse günahkâr olurlar… Bir kimse teravihi evinde tek başına kılarsa fazileti terk etmiş olur. Teravihi evinde cemaatle kılan ise mescitte cemaatle kılmanın faziletine nail olamaz…
Şayet bir mescidin cemaati teravih namazını cemaatle kılmayı topluca terk ederse hepsi birden günahkâr olurlar…
b) Ramazanda yatsı namazından sonra yirmi rekât teravih namazı kılmak, erkeklere de kadınlara da sünnet olmuştur…
c) Sabah namazında, Cuma namazında, iki bayram namazında, teravih namazında, Ramazanda vitir namazında ve akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtlarında imamın kıraati cehrî/açıktan okuması vaciptir… (İbn-i Âbidîn, Halebî Sağîr, Teshîl li Mesâil Kudûrî)