SORU: Selam vermenin lafzı/şekli…
CEVAP:
Selamı veren ‘es-selâmü aleyke’ veya ‘es-selâmü aleyküm’ der, alan da ‘ve aleyke’s-selam’ veya ‘ve aleykümü’s-selam’ der. ‘Aleyke’ kelimesi senin üzerine, ‘Aleyküm’ kelimesi ise sizin üzerinize demektir, fark yoktur. Selam alan kişinin bu şekil üzerine ziyadeleri eklemesi de caizdir. Mesela ‘ve aleykümü’s-selam ve rahmetullâhi ve berekâtuhû’ demesi gibi.
Ebû Dâvûd’un zikrettiği üzere Ebû Temîme el-Hüceymî, Ebû Cüreyy el-Hüceymî’den, o da babasından (r.a) şöyle anlatmıştır: Rasûlullah (s.a.v)’e gelip: “Aleyke’sselâm yâ Rasûlallah! (Sana selam olsun ey Allah’ın Rasûlü!)” dedim. Bana hemen müdahale etti: “Aleyke’s-selâm deme. Çünkü aleyke’s-selâm diye verilen selâm, ölülerin tahiyyesidir. Selam verdiğin zaman, ‘es-selamu aleyke’ de! Sana mukabele eden de ‘ve aleyke’s-selâm!’ der.”
Kütüb-ü Sitte’de şöyle zikredilmiştir: Selman (r.a)’dan rivayet edildiğine göre; bir adam Rasûlullah (s.a.v)’e gelerek; “Es-selamü aleyke” dedi. Rasûlullah (s.a.v) de “ve aleyke(s-selamü) ve rahmetullâhi” diye selam verdi. Sonra bir başkası geldi. “Es-selamu aleyke ve rahmetullâhi!” diye selam verdi. Rasûlullah (s.a.v) buna da: “Aleyke’s-selamu ve rahmetullâhi ve berekâtuhû!” diye cevap verdi. Sonra bir başkası geldi ve “Es-selâmü aleyke ve rahmetullâhi ve berekâtuhu!” diye selam verdi. Rasûlullah (s.a.v) buna da: “ve aleyke!” diye cevap verdi. Adam: “Falan falan gelip size selam verdiler, siz de onlara bana söylediğinizden fazlasını söyleyerek mukabele ettiniz” dedi. Rasûlullah (s.a.v); “Sen bize söyleyecek bir şey bırakmadın ki! Allah (c.c); “Size bir selam verildiği zaman ondan daha iyisi ile mukabele edin veya aynı ile selam verin” buyurdu. (Nisâ, 4/86) Biz sana aynısı ile mukabele ettik” dedi.