SORU: Nişanlılık döneminde konuşup görüşmeler haram olmasın diye dînî nikâh yaptırmak caiz midir? Dînî nikâh ne zaman yapılır? Bu durumda kendisinden nikâh kıyması istenilen kişi nasıl davranmalıdır?
CEVAP:
1- Nişanlılık döneminde tarafların yapmaları caiz olan fiiller, her iki tarafın birbirlerini tanımaları ve arada ülfetin oluşması için yeterlidir…
2- Nişanlıların konuşup görüşmeleri ve gezmeleri gibi fiiller haram olmasın diye resmî nikâhtan önce dînî nikâh yaptırılmaktadır ki bu kesinlikle yanlış bir davranıştır. Böyle yapmak kadının haklarını zayi olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Nişanlıların birbirlerini tanımalarını sağlamak için konuşup görüşmeleri, meşru dairede zaten mümkündür. Yukarıda belirtilen ölçüleri aşmak ise aşırılık olup nefse uymak olacaktır…
3- Resmî nikâhtan önce dînî nikâh yapılıp nişanlıların, “Nasıl olsa birbirimize helal olduk!“ diyerek icra ettikleri fiillerden sonra bir ayrılık meydana geldiğinde ortaya çıkacak facia, lekelenen namus ve şeref, aileler arasında belki kan davasına varacak derecedeki husumet, bu işin yanlışlığını anlatmada yeterlidir…
4- Düğün gününde gelin ve damadın beraber hareket etme zorunluluğu olduğundan burada bir harama düşmemek için dînî nikâhın bundan önce yapılması lazımdır. Resmî nikâh dînî nikâhtan önce yapılmalıdır, haramdan ve fitneden sakınmak için, hassaten kadınların haklarının ve hukuklarının zayi olmaması açısında resmî nikâhın dînî nikâhtan önce yapılması kaçınılmazdır, elzemdir…
5- Dînî nikâhı kıyan din görevlilerinin, kendilerine bu hususta müracaat eden gençlerin durumlarına iyice muttali olup, yukarıda anlatılan şekilde hareket etmeleri büyük önem arz etmektedir. Hatta evlenecek kişilerin, resmî nikâhları olmadan dînî nikâhlarını kıymamaları en tedbirli yol ve vebalden kurtulmak olacaktır…