Küçük çocuk veya deli, oruca niyet edip oruç tutarlarsa bu oruçların hükmü ne olur? Ramazan orucunun farz olmasının veya orucun sahih olmasının şartları nelerdir?

SORU: Küçük çocuk veya deli, oruca niyet edip oruç tutarlarsa bu oruçların hükmü ne olur? Ramazan orucunun farz olmasının veya orucun sahih olmasının şartları nelerdir?

CEVAP:

Buluğ ve (delilikten ve baygınlıktan) ayık olmak orucun sıhhatinin yani sahih olmasının şartından değildir. Bu nedenle sabî çocuğun tuttuğu oruç sahihtir/geçerlidir. Keza, oruca niyet ettikten sonra deliren yahut bayılan kimselerin oruçları da sahihtir/geçerlidir.

Zira şer’î orucun sahih olması için gerekli olan şartlar üç tanedir: 1- Müslüman olmak 2- Hayız ve nifastan temiz olmak 3- Niyet etmek. Bu üç şart kendisinde bulunan kişinin tuttuğu oruç sahih olmuş olur.

Buluğa ermiş olmak ve ayık olmak ise Ramazan orucunun farz olmasının şartlarındandır. Ramazan orucunun farz olmasının şartları ise dört tanedir: 1- Buluğa ermiş olmak 2- Hayız ve nifastan temiz olmak 3- Müslüman olmak 4- Orucun farz olduğunu bilmek ki bu da dâru’l-islam’da olmakla yahut dâru’l-harp’te olup da orucun farz olduğunu biliyor olmasıyla hâsıl olur. Bu dört şart kendisinde bulunan kişiye Ramazan orucunu tutmak farz olur. (İbn-i Âbidîn, Oruç Bahsi)