Kişi, bir işe davet edildiğinde, daha önce yemin etmediği halde, “O işi yapmamak için yeminliyim” veya “O işi yapmamak için boşamaya yeminliyim” dese, bu sözüyle yemin etmiş olur mu?

SORU: Bir kimse, bir işe davet edildiğinde, “O işi yapmamak için yeminliyim” veya “O işi yapmamak için boşamaya yeminliyim” dese, hâlbuki daha önce o işi yapmamak için yemin etmemiş olsa, bu sözüyle yemin etmiş olur mu?

CEVAP:

a) Bir kimse, bir işe davet edildiğinde, “O işi yapmamak için yeminliyim” dese, hâlbuki daha önce o işi yapmamak için yemin etmiş olmasa, bu sözüyle Allah’a (c.c) yemini ikrar etmiş olur, yani yemin etmiş olur…

b) Bir kimse, bir işi yapması için çağrıldığında, “O işi yapmamak için boşamaya yeminliyim” dese, hâlbuki daha önce o işi yapmamak için boşamaya yemin etmiş olmasa, bu sözüyle boşamaya yemin ettiğini ikrar etmiş olur. Bu sözden sonra o işi yaparsa, karısı boş olur. Eğer bu kişi “Ben bu sözü yalandan söylemiştim” dese, tasdik edilmez. Çünkü insan kendi ikrarıyla/itirafıyla cezalandırılır… (Mültekâ/Mevkûfât)