“Kansız Hacamat, Kupa Çekme, Şişe Çekme, Bardak Vurma” denilen uygulama nedir? Nerelere yapılır? Nasıl uygulanır? Faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimlere yapılmaz?

SORU: “Kansız Hacamat, Kupa Çekme, Şişe Çekme, Bardak Vurma veya Küçük Hacamat” denilen uygulama nedir? Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi nerelere yapılır? Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi nasıl uygulanır? Kupa çekme/Bardak Vurma işleminin faydaları nelerdir? Genel olarak hangi bölgeye Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi yapılırsa hangi hastalığa iyi gelir? Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi kimlere yapılmaz? Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

CEVAP:

1- “Kupa Çekme, Küçük Hacamat, Kavanoz Kapatma, Bardak Vurma/Kapatma, Şişe Çekme” diye isimlendirilen uygulama, hemen hemen hiç yan etkisi olmayan, hata riski taşımayan, kolay uygulanan, masrafsız, çabuk ve uzun süreli etki eden, binlerce yıldır kullanılan bir usuldür… Faydası ve yapılış şekli ile hacamata benzediği için, kupa çekmeye “küçük hacamat” da denilmiştir…

 

2- Kupa çekme/Bardak Vurma işlemini her isteyen uygulayabilir… Sırayla, bölge bölge tüm vücuda uygulanan Kupa çekme/Bardak Vurma işleminin hiçbir yan etkisi ve zararı yoktur… Her zaman Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi yapılabilir, ancak bu işlem için en etkili zaman etkili hacamat yapma zamanıdır

 

3- Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi, yasaklanmış iki çukur olan bıngıldak ve ense çukuru hariç, her yere uygulanabilir… Yüze ve boyuna sık kapatılan kuvvetli kupalar görme zayıflığına sebep olabilir… Kupa çekme/Bardak Vurma, Akut hastalıklarda yalnızca hastalığın şiddeti azalmaya ve ateş inmeye başladığı zaman yapılabilir…

 

4- Kupa çekmek için 100 gr., 150 gr., 200 gr., 250 gr. veya 500 gramlık kupalar veya normal mutfak kavanozu, pamuk ve uzun çakmak kullanılır… Çocuklar, zayıflar ve yaşlılar için 100 gramlık kupalar kullanılır… Alıştıktan sonra, yaşlılara daha büyük, 150-200 gramlık kupalar kullanılabilir…

 

5- Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi nasıl yapılır? Kupanın/bardağın dibine küçük, ama dip kısmı ince bir tabaka halinde kapatmasına yetecek pamuk parçası yerleştirilir ve çakmakla yakılıp hızlı bir şekilde belirtilen bölgeye yapıştırılır ve duruma göre 10-20 dakika bazen 1-2 saate kadar bekletilir. Sonra, kupa ağzına en yakın olan deriye parmakla bastırılıp/kupanın hava alması sağlanarak kupa alınır ve yerine hafifçe masaj yapılır… Ateş ile kupa kapatma/bardak vurma işleminin tek tehlikesi hastanın yanan pamuk ile yanmasıdır ki bilinmelidir ki aslında kupa içinde oluşan yanığın hiç zararı yoktur, tam tersine faydası vardır böylece iyileşme daha derin ve daha etkili olur hatta eski hekimler omurga ve eklem hastalıkları için yakarak kupa kapatırlardı…

Çocuklar, zayıflar ve yaşlılar için ilk defa yapıldığında kupalar sadece 3-5 dakika bekletilir, bekletme süresi daha sonra 15 dakikaya kadar uzatılabilir…

Yüz ve çene altı için de 100 gramlık kupalar alıştıra alıştıra uygulanır. Yüz ve çene altına ilk defa kapatılan kupaları bekletme süresi 1 dakikadan başlanarak 10 dakikaya kadar uzatılabilir…

 

6- Kupa çekme/Bardak Vurma, 2 günde bir veya 3 günde bir olmak üzere aynı bölgeye 5 veya 7 defa yapılabilir, ondan sonra farklı bir bölgeye geçilir, ihtiyaca göre 1 veya 3 ay sonra aynı bölgeye tekrar uygulanır…

 

7- Kupa çekme/Bardak Vurmanın izi, sağlıklı insanlarda düzgün, kırmızıya çalan pembe bir renk alır ve kısa zamanda dağılır… Kupa çekme/Bardak Vurmanın izi, düzgün morluklar şeklinde olursa, kandaki toksik madde fazlalığını gösterir. Kupa çekme/Bardak Vurmanın izi, düzgün olmayan benekli morluklar şeklinde olursa, ince damarlarda yeni oluşmuş tıkanıklıklar olduğunu gösterir… Kupa çekme/Bardak Vurma hiçbir iz bırakmazsa, bölgede kan dolaşımının zor durumda olduğu anlaşılır yani eski, katı, yağlı veya balgamlı tıkanıklıklarla damarlar kapanmış ve bölgeye bağlı olan organlar besin ve oksijen yetmezliğiyle karşı karşıya kalmış demektir. Bu katı tıkanıklıkları hareketlendirmek ve çıkartabilmek için sık banyo yapmak, vücudu keselemek, banyodan sonra çörekotu yağı veya terebentin yağı ile karışık zeytinyağı veya sirke ya da acı kavun suyu ile vücuda masaj yapmak, kaplıcaya gitmek gerekir. Bunları yaptıktan sonra, büyük yani güçlü kupalar kapatılır ve hacamat yapılır…

 

8- Kupa çekme/Bardak Vurma işlemi için en uygun yerler:

a) Son kaburga kemiğine kadar omurganın iki tarafına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; akciğer, karaciğer, safra kesesi, pankreas, mide hastalıkları ve ağrılarına, yüksek tansiyon, omurga kireçlenmesi ve boyun fıtığına çok iyi gelir…

Sırtın alt kısmına yani son kaburga kemiğinden başlayarak kuyruk sokumuna kadar omurganın iki tarafına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; bel ağrısı, yüksek tansiyon, böbrekler, kadın-erkek hastalıklarına iyi gelir…

b) Şakakların alt kısmına yani kulakların önüne yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; göz, burun, dudak, yanak, kulak, boğaz, boyun, diş ve diş eti hastalıklarına iyi gelir, beyni temizler, yüz cildini güzelleştirir…

c) Kulak altı ve biraz arkasına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; kulak, burun, göz hastalıklarına, ön dişlere ve köpek dişlerine, baş ağrısına, karaciğer ve safra kesesi sancılarına, baş titremesine iyi gelir…

d) Çene altına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; baş ve yüz organlarının hastalıklarına çene, göz, burun, kulak, dudak, diş, diş etleri ve yanaklar, boyun organlarının hastalıklarına ses telleri, tiroid bezi ve lenf bezi hastalıkları, boyun fıtığı, bademciklerin şişmesi ve yüz güzelliğine iyi gelir…

e) Göğüs üstü, altı ve göğüs uçlarına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; meme tıkanıklarını dağıtır, anne sütünü çoğaltır…

f) Makat ile cinsel organ arasına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; prostat hastalıklarına, basur ve fil hastalığına, âdet düzensizliğine iyi gelir…

g) Makata yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; kafadan ve tüm vücuttan kanı aşağı çeker böylece tüm organlara ve vücuda rahatlık verip bilhassa bağırsaklara, prostat hastalıklarına ve âdet düzensizliklerine iyi gelir…

h) Uylukların iç kısımlarına kapatılan kupalar kalça ve topuk ağrılarına, basur, karın ve kasık fıtığına, gut hastalığına iyi gelir…

ı) Uylukların ön kısmına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; erbezi ödemi, kalça ve baldır yaralarına iyi gelir…

j) Uylukların arka kısmına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; yüksek tansiyonu indirir, baş ağrısını dindirir, uyluklardaki yara ve ağrıları giderir…

k) Topuklara yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; âdet düzensizliklerine, siyatik ağrılarına, gut hastalığına iyi gelir…

l) Göbeğin üst kısmına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; yağları dağıtır, cildi güzelleştirir, kabızlığa, fıtığa, mide ve karın ağrısına iyi gelir…

m) Göbek çukuruna yarım litrelik kavanoz kapatılırsa/vurulursa, bu karın ağrısını ve âdet ağrılarını giderir…

n) Göbeğin alt kısmına yapılan Kupa çekme/Bardak Vurma; böbrekten idrar yoluna inen taşı mesaneye indirir, yumurtalıklar ve tüplerdeki tıkanıkları açar ve göbeğin üst kısmına kapatılan kupaların sağladığı faydayı sağlar…