Erkekler ve kadınlar yaz-kış taş vb ile nasıl temizlik yaparlar? Silindikten sonra su ile yıkamak gerekir mi? Def-i Hâcet yerinde Allah’ı (c.c) zikretmek, konuşmak, tükürmek ve sümkürmek caiz midir?

SORU: Erkekler ve kadınlar yaz-kış taşla nasıl istinca/temizlik yaparlar? Taş vb ile sildikten sonra su ile yıkamak gerekir mi? İstinca yerinde Allah’ı (c.c) zikretmek, konuşmak, tükürmek ve sümkürmenin hükmü nedir?

CEVAP:

1- Erkeklerin istinca yapmaları:

a) Yaz günlerinde tenasül azaları sarkacağı için taşlarla şöyle istinca yapılır: Birinci taşla önden arkaya doğru, ikinci taşla arkadan öne doğru, üçüncü taşla önden arkaya doğru çekerek silinir.

b) Kış günlerinde ise taşlarla şöyle istinca yapılır: Birinci taşla arkadan öne doğru, ikinci taşla önden arkaya doğru, üçüncü taşla arkadan öne doğru çekerek silinir.

 

2- Kadınlar yaz-kış birinci taşı önden arkaya doğru, ikinci taşı arkadan öne doğru, üçüncü taşı önden arkaya doğru çekerek istinca yaparlar.

 

3- Taş ile sildikten sonra su ile yıkamak daha iyidir. Kûba halkı taşla temizlenip sonra da su ile yıkadıkları için Cenâb-ı Hak onları methederek “Orada tertemiz olmayı seven adamlar vardır. Allah da çok temizlenenleri sever” (Tevbe, 9/108) ayetini indirmiştir.

 

4- İstinca yerinde Allah’ı (c.c) zikretmemeli, konuşmamalı, tükürmemeli ve sümkürmemelidir.

 

5- Sağ elle istinca yapmak mekruhtur… Büyük ve küçük abdest bozarken evde ve helada olsa bile kıbleye karşı önünü veya arkasını dönmek mekruhtur… Durgun suya, insanların istirahat ettikleri gölgeye, yola, yemişli bir ağacın altına büyük ve küçük abdest bozmak mekruhtur… (Mültekâ/Mevkûfât)