Bir kimse zekâtını vereceği kişinin zekât almaya ehil olup olmadığını araştırır, bu kimseye zekâtını verir, ancak daha sonra bu kimsenin zekât almaya ehil olmadığı ortaya çıkarsa, zekât almaya ehil olmayan bu kişiden verilen zekât geri alınır mı? Zekât almaya müstehak olmayan bu kişiye, aldığı zekâtı yemek helal olur mu?

SORU: Bir kimse zekâtını vereceği kişinin zekât almaya ehil ve müstehak olup olmadığını araştırır, bu kimseye zekâtını verir, ancak daha sonra bu kimsenin zekât almaya ehil ve müstehak olmadığı ortaya çıkarsa, zekât almaya ehil olmayan bu kişiden verilen zekât geri alınır mı? Zekât almaya müstehak olmayan bu kişiye, aldığı zekâtı yemek helal olur mu?

CEVAP:

Bir kimse zekâtını vereceği kişinin zekât almaya ehil ve müstehak olup olmadığını araştırır, bu kimseye zekâtını verir, ancak daha sonra bu kimsenin köle veya harbî olduğu meydana çıkarsa, köle ve harbî’ye verilen zekât geri alınmaz. Hâşimî hakkında ise iki rivayet vardır. Zekât verilen şahsın, zekât verenin oğlu veya zengin biri olduğu meydana çıkarsa keza zekât geri alınmaz…

Zekât almaya müstehak olmayan bu kişiye zekâtı yemenin helal olup olmadığı hususunda ihtilaf vardır. Şayet kendisinden geri vermesi istenmezse, bazılarına göre o malı tasadduk eder. Bazılarına göre ise, sahibine geri iade eder… (İbn-i Âbidîn, Zekât Bahsi)