Annesi zengin olan küçük çocuğa zekât vermek caiz midir? Oğlu zengin olan fakir babaya zekât vermek caiz midir? Kocası zengin olan fakir kadına zekât vermek caiz midir?

SORU: Annesi zengin olan küçük yani büluğa ermemiş bir çocuğa zekât vermek caiz midir? Oğlu zengin olan fakir bir babaya zekât vermek caiz midir? Kocası zengin olan fakir bir kadına zekât vermek caiz midir?

CEVAP:

Annesi zengin olan küçük yani büluğa ermemiş bir çocuğa zekât vermek caizdir. Çünkü mani ortadan kalkmıştır. Mani ise şudur; küçük yani büluğa ermemiş bir çocuk babasının zenginliği ile zengin sayılır, büyük yani büluğa ermiş çocuk ise babasının zenginliği zengin sayılmaz, dolayısıyla babası zengin olsa bile büyük çocuk fakir ise ona zekât verilebilir -daha önce geçtiği gibi-. Keza küçük çocuk da annesinin zenginliği ile zengin sayılmaz, dolayısıyla küçük çocuğa zekât verilebilir…

Oğlu zengin olan fakir babaya zekât vermek caizdir, zira mani ortadan kalkmıştır, mani ise -yukarıda açıklandığı gibi-, bir babanın oğlunun zenginliği ile zengin sayılmadığıdır…

Kocası zengin olan fakir bir kadına zekât vermek caizdir, zira kadın kocasının zenginliği ile zengin sayılmaz ve dolayısıyla kocası zengin olan fakir kadına zekât verilebilir… (İbn-i Âbidîn, Zekât Bahsi)