SORU: Annenin yumurtalarının ölmüş veya boşanmış olduğu kocasının spermleriyle dış döllenme (tüp bebek) yöntemiyle birleştirilmesi ve oluşan embriyonun annenin rahmine yerleştirilmesinin hükmü nedir?
CEVAP:
TÜP BEBEK YANİ SUNİ YOLLA DIŞ DÖLLENME…
Annenin yumurtalarının ölmüş veya boşanmış olduğu kocasının spermleriyle dış döllenme (tüp bebek) yöntemiyle birleştirilmesi ve oluşan embriyonun annenin rahmine yerleştirilmesi…
a) Sureti:
Bu durumda kocanın veya karı-kocadan her birinin sperm bankasında sperm ve yumurtaları muhafaza edilmektedir. Veya sperm bankasında karı kocaya ait dondurulmuş embriyo bulunmaktadır. Boşanmadan veya kocanın vefatından sonra kadın ölmüş veya boşanmış olduğu kocasının spermlerini kendi yumurtalarıyla tüp bebek yöntemiyle birleştirerek rahmine yerleştirir. Veya dondurulmuş embriyoyu rahmine yerleştirir ve çocuk sahibi olur.
b) Hükmü:
1- Hayatta olan kadının ölmüş olan kocasının sperm bankasındaki spermi ile hamile kalması caiz değildir. Bu ister iddet içinde olsun veya iddet bittikten sonra olsun hüküm böyledir. Çünkü bu halde evlilik bitmiştir ve ayrıca meni rahme giriş anında evlilik bittiğinden dolayı meşru bir zeminde de değildir.
2- Koca hayatta iken veya evlilik hayatı devam ederken kocanın spermi ile döllenmiş ve sperm bankasında muhafaza edilen kadının yumurtasını yine aynı kadının kendi rahmine yerleştirilmesiyle hamile kalması caizdir ve bu halde doğan çocuğun nesebi babasına nispet edilir.