SORU: Teravih namazı nasıl kılınır?
CEVAP:
a) İmam cemaate yatsı namazından sonra yirmi rekât namaz kıldırır. Her iki rekâtta bir selam verir ve bu namazın tamamını beş “tervîha” eyler… Her dört rekât bir “tervîha”’dır… İmam her “tervîha”’dan sonra cemaati dinlendirmek ve rahatlatmak için bir “tervîha” miktarı oturur…
b) Teravih namazını, her iki rekâtta bir selâm vererek on selâm ile bitirmek daha faziletlidir… Dört rekâtta bir selâm verilerek de kılınabilir… Sekizde, onda veya yirmi rekâtta bir selâm vererek bitirmek de caizdir. Fakat böyle kılmak mekruh sayılmaktadır…
c) Teravih namazı, iki rekâtta bir selâm verilerek kılınıyorsa, akşam namazının iki rekât sünneti gibi kılınır… Dört rekâtta bir selâm verilerek kılınıyorsa, yatsı namazının dört rekât sünneti gibi kılınır…
d) İmamın, teravih namazında cemaati usandıracak kadar okumayı uzatması uygun değildir…
e) Teravih namazını özürsüz olarak otururken veya uykunun bastırdığı bir halde kılmak mekruhtur…
f) Teravih namazına sonradan yetişen kimse, teravih bitince kalan rekâtları tamamlar. Sonra da vitir namazını kendi başına kılar. En doğrusu budur… İmamla vitri kılıp sonra teravih namazını tamamlaması da caizdir…
g) Hem imam, hem de cemaat, yatsı namazını cemaatle kılmamış olursa, yalnız teravih namazını cemaatle kılamazlar…
h) İmam beş tervîhayı yani yirmi rekât teravih namazını kılıp bitirdiğinde onlara cemaat halinde vitir namazını kıldırır ve üç rekâtta da kıratı açıktan okur… Kunut dualarını ise imam da onun beraberindeki cemaat de içinden okur… (İbn-i Âbidîn, Halebî Sağîr, Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)