SORU: Ressamlık yapıp canlı varlıkların resimlerini yapmanın hükmü nedir? Canlı varlıkların resimlerini yapmadaki yasağın ölçüsü nedir? Normalde canlının yaşaması mümkün olmayacak şekilde canlı resmi yapmak caiz midir?
CEVAP:
a) Bu hususta bir hadis-i şerif…
Buhârî’de zikredildiği üzere İbn-i Abbas (r.anhümâ)’ın anlattığına göre kendisine bir adam gelip; “Ben ressamım, şu resimleri yaptım. Bana bu hususta fetva ver!” dedi. İbn-i Abbas (r.a) adama; “Bana yaklaş!” dedi. Adam yaklaştı. (İbn-i Abbas) “Yaklaş!” dedi. Adam yaklaştı. İbn-i Abbas elini (adamın) başının üzerine koydu ve “Ben Rasûlullah (s.a.v)’den işittim, şöyle diyordu: ‘Bütün tasvirciler ateştedir. Allah, ressamın yaptığı her bir resim için bir nefis koyar ve bu ona Cehennem’de azap verir.’ İbn-i Abbas devamla adama dedi ki: “İllâ da resim yapacaksan ağaç yap, canı olmayan şeyin resmini yap.”
b) Can taşıyan mahlûkatın resimlerini yapmak veya teşir etmek haramdır. Can taşıyan mahlûkatın resmini yapmanın yasak olması, o resimdeki canlının yaşamasına imkân sağlayacak tamlıkta olması halindedir. Eğer yaşamasına imkân tanımayacak şekilde ise canlının resmi de caizdir… (İbn-i Âbidîn ve Cezîrî -dört mezhebe göre- İslam Fıkhı)