Namaz kılarken sarık alnın üzerinde olur ve böylece secde ederse veya elbisenin sarkan eteğinin üzerine secde ederse hükmü ne olur?

SORU: Namaz kılan kişi sarığının büklümüne veya elbisesinin sarkan, yeni, eteği gibi fazlasına secde ederse hükmü ne olur? Sarık alnın tamamını kapatırsa secde sahih olur mu? Baştaki kavuk nedeniyle alın secdede yere değmezse secde sahih olur mu?

CEVAP:

Namaz kılarken şayet büklüm (sarığın dolamı) alnında olur ve böylece secde ederse secde kerahetle birlikte caiz olur… Eğer (sarığın kenarına veya elbisenin fazlasına secdeyi) özürden dolayı (yapıyorsa) kerahet olmadan caiz olur… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)

“ed-Dürrü’l Muhtâr” (isimli eserde) “namazın sıfatı (âdâbı) faslında” şöyle denilmiştir: “Nitekim sarığının katı üzerine secde etmek de tenzihen mekruhtur. Ancak özürden dolayı olursa (müstesna)… Yukarıda geçtiği gibi velev ki bize göre sarığının katı alnının bütünü veya bir kısmı üzerinde bulunmak şartı ile secde sahih olsa (bile yine de tenzihen mekruhtur)… Ama sarığın katı yalnız başının üzerinde olur da sadece onun üzerinde secde ederse yani alnı yere değmezse, secde, mahalli (yeri) üzerine yapılmadığı için sahih olmaz… (Elbisenin etek ve yeni gibi sarkan fazlalığının üzerine) secdenin sahih olması için yerin temizliği ve sertliğini duyması da şarttır. İnsanlar ise bundan gafildirler…”