Namaz kılan kişinin karşısında resim bulunursa hükmü ne olur? Namaz kılan kişinin karşısında bakan kişinin göremeyeceği kadar küçük bir resim bulunursa hükmü ne olur? Üzerinde resim bulunan yere serilmiş halı, kilim üzerinde namaz kılmak caiz midir? Evde resim bulunmasının hükmü nedir? Ağaç, çiçek ve gül gibi şeylerin resimlerinin bulunmasının hükmü nedir?

SORU: Namaz kılan kişinin karşısında resim bulunursa hükmü ne olur? Namaz kılan kişinin karşısında bakan kişinin göremeyeceği kadar küçük bir resim bulunursa hükmü ne olur? Evde resim bulunmasının hükmü nedir?  Üzerinde resim bulunan yere serilmiş halı, kilim üzerinde namaz kılmak caiz midir? Ağaç, çiçek ve gül gibi şeylerin resimlerinin bulunmasının hükmü nedir?

CEVAP:

a) Namaz kılanın başı üstünde, karşısında veya beraberinde (canlı) resmi bulunması mekruhtur. Bazıları; “Resim, namaz kılanın arkasında olursa mekruh değildir” demişlerdir… Fakat evde (canlı) resmi bulunması mekruhtur. Çünkü meleklerin girmesine mani olan şeyden kaçınmak müstehaptır…

b) Bakan kişinin göremeyeceği kadar küçük bir resim bulunması namaz hususunda mekruh değildir. Çünkü küçük olan resimlere tapınılmamıştır ve bu yüzden de mekruh değildir…

c) Resmin üzerine secde etmediği takdirde resimli döşeme (yere serilen halı, kilim vb.) üzerinde namaz kılmak mekruh değildir. Çünkü bunda tahkir ve küçültme vardır. Puta tapanlara benzeme söz konusu olduğundan resim üzerine secde etmek mekruhtur…

d) Canlı olmayan yani ağaç, çiçek ve gül gibi şeylerin resimlerinin bulunması mekruh değildir… Başları kesilmiş, yüzleri büsbütün silinmiş resimlerin bulunması da namaz bakımından mekruh değildir. Çünkü bunlara tapınmak âdet olmamıştır… (Mültekâ/Mevkûfât)