Musafaha yapmanın hükmü nedir? Musafaha yapıp, salât-ü selam okumak ve hal ve hatır sormak sevgi ve dostluk alameti midir? Musafaha yapılınca günahlar ağaçtan kuru yaprakların döküldüğü gibi dökülür mü, bu kişiler ayrılmadan mağfiret olunurlar mı?

SORU: Musafaha yapmanın hükmü nedir? İki Müslümanın karşılaştıklarında birbirinin elini tutmaları, salât-ü selam okumaları ve birbirinin hal ve hatırını sormaları sevgi ve dostluk alameti midir?  Birbirine rastgelen iki Müslüman musafahada bulunduklarında günahları ağaçtan kuru yaprakların döküldüğü gibi dökülür mü? İki Müslüman bir araya gelip musafahada bulundu mu, daha birbirinden ayrılmadan mağfiret olunurlar mı?

CEVAP:

Musafaha yapmakta bir beis yoktur… İki Müslüman karşılaştıklarında birbirinin elini tutarlar, salât-ü selam okurlar ve birbirinin hal ve hatırını sorarlar. Bu, sevgi ve dostluk alametidir. Rasûlullah (s.a.v); “Birbirine rastgelen iki Müslüman musafahada bulunduklarında günahları ağaçtan kuru yaprakların döküldüğü gibi dökülür” buyurmuştur. Keza Rasûlullah (s.a.v); “İki Müslüman bir araya gelip musafahada bulundu mu, daha birbirinden ayrılmadan mağfiret olunurlar” buyurmuştur… Fetevây-i Bezzâziye’de; “Musafahada bir beis yoktur, çünkü musafaha Müslümanlar arasında devamlı mevcut olan eski bir sünnettir” diye söylenmiştir… (Mültekâ/Mevkûfât)