Kurbanlık hayvanın etini ve postunu satıp parasını kullanmak, parasıyla eve eşya almak, deriyi seccade yapmak, deriyi kasap ücreti olarak vermek, deriyi satıp parasını fakirlere vermek caiz midir?

SORU: Kurbanlık hayvanın etini ve postunu satıp parasını kullanmak, parasıyla eve eşya almak, deriyi seccade yapmak, deriyi kasap ücreti olarak vermek, deriyi satıp parasını fakirlere vermek caiz midir?

CEVAP:

a) Kesimden sonra kurbanlık hayvanın etini veya postunu satıp parasını almak kendine, ailesine harcamak veya demirbaş olmayacak bir şeyle değiştirmek caiz değildir. Böyle yapılırsa, kıymetini sadaka olarak vermek gerekir…

b) Kurbanın derisinden kurban sahibi çarık, su tulumu, sofra, kova, seccade yapabilir veya kurbanın derisini kendinden devamlı faydalanılabilecek (evde demirbaş olacak) bir şeyle değiştirebilir. Ancak deriyi yiyecek, içecek vb. tüketilecek şeylerle değiştiremez. Değiştirirse derinin kıymetini tasadduk eder…

c) Kurbanın derisini satıp parasını veya derinin kendisini kasap ücreti olarak vermek caiz değildir. Şayet verirse vermiş olduğu etin veya derinin kıymetini sadaka vermelidir…

d) Kurbanın derisini satıp parasını fakirlere vermek caizdir… (İbn-i Âbidîn, İhtiyâr, Mültekâ/Mevkûfât, Fetevây-i Hindiyye)