SORU: Kabir nasıl ve ne derinlikte kazılır? Ölüyü tabutla gömmek ne zaman caiz olur?
CEVAP:
Kabir yarım boy veya göğüs hizasına gelecek derinlikte kazılır. (Derinlik) daha çok artırılırsa daha güzeldir… Kabir’e lahit (lahd)[1] yapılır ki evla ve daha faziletli olan budur. Eğer toprak yumuşak olur da şakk yapmayı seçerlerse böyle (yapmak) da caizdir… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)
İbn-i Âbidîn, Cenaze Namazı Bahsinde şöyle denilmiştir: “Kabir “yarım boy” yahut göğüs hizasına kadar kazılır. (Bundan) fazla bir boy kadar kazılırsa daha iyidir. Bundan anlaşılır ki, en azı yarım boy, en çoğu bir boydur. Ortası ikisinin arasıdır. Bu, derinliğin hududur. Maksat, fena kokunun yayılmasına mübalağalı bir şekilde mâni olmak; yırtıcı hayvanların kabri eşmesini önlemektir…”
İbn-i Âbidîn, Cenaze Namazı Bahsinde şöyle denilmiştir: “Şakk; kabrin ortasına bir hendek, çukur açılır ve cenaze içine yerleştirilir. Buna ancak toprak gevşek olduğu zaman cevaz verilir. Ve cenaze sahibi şak ile tabut yapmak arasında muhayyer bırakılır. Mukâbelenin muktezâsı şudur: Lahid yapılır. Tabut lâhd’in içine konulur. Çünkü lahdi bırakıp şakk yapmak, lahid yıkılır diye korkulduğu içindir. Tabut lâhd’e konunca, kabrin, cenazenin üzerine yıkılması tehlikesi kalmaz. Lahid yapmak mümkün olmazsa şak yapmak taayyün eder. O zaman tabuta hâcet kalmaz. Ancak toprak nemli olur da çürüyen meyyit içine çabuk işlerse tabut kullanılır. Hılye’de Gâye’den naklen şöyle denilmiştir: “Toprak gevşek veya nemli olursa meyyitin malından bir tabut yapılır. Böyle olmayan toprakta tabut kullanmak bütün ulemanın kavillerine göre mekruhtur…”
[1] Lahit (lahd); kabrin kıble tarafına oyuntu, girinti yapılır ve ölü oraya yerleştirilir…