SORU: İnsan, içki içmiş, dişleri kanamış veya ağız dolusu kusmuş ise artığının hükmü nedir? Böyle bir durumda ne yapılır?
CEVAP:
(Eğer) insanoğlu, içki içmemiş, dişleri kanamamış veya ağız dolusu kusmamış bir halde ise artığı temizdir. (Eğer bu sayılanlardan bir mevcut ise), üç defa ağzını çalkalayana veya ağzında ve dudaklarında necis bir şey kalmayıncaya kadar tekrar tekrar salyasını yutana kadar (1) (bu kişinin) artığı pis sayılır… Aynı şekilde, kedi fare yemiş ve hemen peşi sıra ağzını (su kabına) sokmuş ise artığı pistir. Ancak (fareyi yedikten sonra) biraz bekleyip, ağzını salyası ile temizlemiş ve necasetin izi kalmamış ise artığının mekruh olmasıyla birlikte ağzının temizliğine hükmedilir (2). Anla… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)
(1) Bunu “el-Bahru’r-Râik” sahibi zikretmiştir. “Hâşiyetü İbn-i Âbidîn Alâ’d-Dürri’l Muhtâr” isimle eserde de (aktarılmıştır) oraya da bakılabilir.
(2) “el-Hidâye” sahibi şöyle demiştir: (Kedi) fareyi yedikten hemen sonra suyu içerse, (artığı) necis olur. Ancak (suyu, fareyi yedikten) bir saat sonra (içerse artığı temiz olur). (Çünkü) salyası ile ağzını yıkamıştır. Bu istisna Ebû Hanife ve Ebû Yusuf’un mezhebine göre olup, (Ebû Yusuf); “necis bir şeyin temiz olabilmesi için su dökülmesi şartı” zaruretten dolayı düşer, (demiştir). (Fethu’l Kadîr müellifi Kemal) İbnü’l Hümâm da şöyle demiştir: (İmam) Muhammed (rh.a)’e göre ise, (kedi, fareyi yedikten bir saat sonra da suyu içse, yine de artığı) necis olur. Çünkü ona göre necaset ancak su ile giderilir.