İğne vurdurmak orucu bozar mı?

SORU: İğne vurdurmak orucu bozar mı?

CEVAP:

Ramazanda gündüz vakti vücuda yapılan iğne orucu bozar ve kaza gerektirir. Çünkü bu hem oruçlunun rızası ile yapılmakta, hem de vücuda yarar sağlamaktadır. İğne aracılığı ile vücuda bir yol açılıp ilaç vücudun içine akıtılmaktadır. Bu İmam Âzam (rh.a.)’in görüşüdür. İğne vurdurmak orucu bozmaz, diyenler de vardır; ama oruç bir ibadettir ve ibadetlerde ihtiyatlı davranmak gerekir. Önemli hastalığı olan kimseler zaten oruçlarını bozabilirler. Bu konuda hastalara ruhsat tanınmıştır.

İğneyi akşama ertelemek mümkünse oruç tutulmalı ve akşam yaptırmalıdır. Aksi takdirde yukarıda belirttiğimiz gibi, oruçluyken yapılan iğne orucu bozar ve kaza gerektirir.

Keffaret ancak, “sûreten” ve “mânen” orucu bozmakla vacip olur. Yemekte “sûreten” orucun bozulması yutmakla; “mânen” bozulması da yutulan şeyin bedene yarayışlı bir gıda veya ilaç olması iledir. Buna binaen ufak bir taş yutmakla keffaret vacip olmaz, çünkü burada yalnız “sûreten” bozulma vardır. İğne vurdurmakla da keffaret vacip olmaz, zira burada da yalnız “mânen” orucu bozmak vardır… (İbn-i Âbidîn, Teshîl li Mesâil Kudûrî)

Bu yazı yorumlara kapalı.