SORU: Dövme ile abdest veya gusül caiz olur mu? Dövmeyi gidermek lazım mıdır? Dövmenin günahından kurtulmak için ne yapılmalıdır? Dövme hususunda kadın-erkek ayırımı var mıdır? Büluğ çağından önce yapılan dövmenin hükmü nedir?
CEVAP:
a) Dövme yapılan yerde akan kan hapsolmuş ve kurumuştur, bu nedenle kanın biriktiği o bölge pistir ve temizlenmesi gerekir. Ancak dövme giderilirken yapılacak temizlik, telefe ve helâke sebep olacağından veya uzvun zarara uğraması (ki buradaki zararın ölçüsü teyemmüm yapmayı mübah kılacak bir durumu oluşturacak kadar zarara) uğrayacağından korkulursa, dövmenin kalması caizdir…
b) Dövmenin günahından kurtulmak için tevbe kâfidir…
c) Bu meselede kadın ve erkeğin hükmü aynıdır…
d) Bu durum büluğdan sonra yapılan dövmeler için gereklidir. Büluğdan önce yapılan dövmelerin giderilmesi gerekmez, ama giderilirse daha güzeldir…
e) Dövme yapmış bir kişi, ilkönce dövmeyi gidermesi gerekir, eğer dövmeyi gidermesi mümkün olmuyorsa, abdest veya gusül abdesti alması anında suyu derinin üzerinden akıtmasıyla ıslanma şartı yerine geleceğinden, abdest ve guslü sahih olur. Çünkü dövme, derinin üzerini kaplayıp örten bir madde olmayıp, deri altına yerleştiğinden dolayı abdest veya gusül için bir engel teşkil etmez. Böyle bir kişinin imamlık yapması mekruh da değildir…
(İbn-i Âbidîn, Mültekâ/Mevkûfât, Zuhaylî -dört mezhebe göre- İslâm Fıkhı ve Cezîrî -dört mezhebe göre- İslâm Fıkhı)