Bir kimsenin nisap miktarınca elinde 1 aylık veya 1 yıllık yiyeceği olur ve başka malı bulunmazsa zekât alması helal olur mu?

SORU: Bir kimsenin günlük yemek üzere iki yüz dirhem değerinde (yani gümüşün nisabı olan 561,2 gram miktarınca) elinde yiyeceği olur, başka bir malı da bulunmazsa, zekât alması helal olur mu?

CEVAP:

Bir kimsenin günlük yemek üzere bir kenara koyduğu iki yüz dirhem değerinde (yani gümüşün nisabı olan 561,2 gram miktarınca) elinde yiyeceği olursa, bu yiyecekler de bir ay yetecek kadar ise, zekât alması helal olur. Şayet bu yiyecekler bir sene yetecek kadar ise, bazılarına göre zekât alması helal değildir. Bazılarına göre ise zekât alması helaldir, zira eldeki yiyecekler, yetecek kadar olan (miktara) harcanmaya müstehak/hakedilmiş olduğundan dolayı ma’dum/yok hükmünde olur (yani bu yiyecekler zaten günlük yenip bitecek bir miktar için ayrıldığından yok hükmündedir). Peygamber (s.a.v)’de hanımları için bir senelik yiyecek muhafaza ederdi/bir tarafa koyardı. Bazıları ikinci kavlin sahih olduğunu söylemiş ve ona itimat etmişlerdir. (İbn-i Âbidîn, Zekât Bahsi)