Bir erkeğin diğer bir erkeği kucaklaması caiz midir? Şehvet yoluyla veya teberrük yoluyla yapılan kucaklaşmanın hükmü nedir?

SORU: Bir erkeğin diğer bir erkeği kucaklaması caiz midir? Şehvet yoluyla veya teberrük yoluyla yapılan kucaklaşmanın hükmü nedir?

CEVAP:

a) İmam Âzam (rh.a)’e göre, bir erkeğin diğer bir erkeği gömleksiz sadece peştamalla öpmesi veya kucaklaması mekruhtur. İmam Ebû Yusuf (rh.a)’e göre ise mekruh değildir. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v), Cafer (r.a)’ı Habeşistan’dan geldiğinde kucaklamış ve Hayber’in fethinde alnından öpmüştür. Keza Ashab-ı Kiram da birbirleriyle kucaklaşırlardı. Keza Rasûlullah (s.a.v); “Bir kimse bir hacıyı veya bir gaziyi kucaklarsa bin Peygamberi kucaklamış olur” buyurmuştur. Keza İbn-i Abbas (r.a)’dan kucaklaşma sorulduğunda; “ilk kucaklaşan İbrahim (a.s) olmuştur. İbrahim (a.s) Mekke’de iken Büyük Zülkarneyn Mekke yakınlarına geldiğinde kendisine ‘İbrahim (a.s) buradadır’ dediler. Zülkarneyn (a.s); ‘İbrahim (a.s)’ın bulunduğu bir yerde ata binmek bana yakışmaz’ deyip attan indi ve yaya olarak İbrahim (a.s) ile buluştuğunda kucaklaşmışlardır” diye cevap vermiştir…

b) Kucaklaşmanın yasak olması ve caiz olması hususunda hadis-i şerifler varit olmuştur. Şeyh Ebû Mansûr-i Mâturîdî (rh.a) hadis-i şeriflerin arasını bularak; “Şehvet yoluyla yapılan kucaklaşma mekruhtur, teberrük yoluyla yapılan kucaklaşma caizdir” demiştir… (Mültekâ/Mevkûfât)