SORU: Abdestin sünnetleri nelerdir?
CEVAP:
1- Niyet; (abdest alan kişi), hades’in (abdestsizliğin) giderilmesine veya ancak abdest ile yapılması caiz olan bir işi mübah kılmaya (yapmaya) niyet eder…
2- Abdestin başında, elleri bileklere kadar üç defa yıkamak. Abdest alacak kişi uykusundan uyanmış ise, elleri yıkamak daha da önem kazanır ve (ellerini su) kabına daldırmadan önce yıkar.
3- Abdestin başında besmele çekmek…
4- Misvak kullanmak…
5- Üç defa mazmaza yapmak…
6- Üç defa, sümkürmeyle birlikte istinşak yapmak…
7- Başın tamamını meshetmek…
8- İki kulağı meshetmek…
9- Parmakları hilallemek…
10- Sakalı hilallemek…
11- (Yıkanacak uzuvlarda) yıkamayı üç defa tekrarlamak…
12- Kur’an-ı Kerim’de varit olduğu üzere tertibe (riayet) etmek. Şöyle ki; ilkönce yüzünü yıkar, sonra dirseklere kadar ellerini (yıkar), sonra başı mesheder, sonra da topuklarla (aşık kemikleriyle) birlikte ayakları yıkar…
13- Sağ (taraflardan) başlamak. Şöyle ki; ilkönce sağ elini, sonra sol elini yıkar. Aynı şekilde (ayağını yıkarken de) sağ ayaktan başlar, sonra da sol ayağını (yıkar)…
14- Yıkamaları peş peşe (ara vermeden) yapmak…
15- Boynu meshetmek…
“el-Kudûrî”; elleri su kabına daldırmadan önce yıkamayı, besmele çekmeyi, misvak kullanmayı, mazmaza ve istinşak yapmayı, kulakları meshetmeyi, sakalı ve parmakları hilallemeyi ve yıkamayı üç defa tekrarlamayı sünnet olarak saymıştır. Sonra da; abdest alan kişi için temizliğe niyet etme, başının tamamını meshetme, tertibe riayet etme, sağ taraflardan başlama, peş peşe yıkama, boynu meshetme müstehab diyerek, bu altı (maddeyi) müstehab olarak zikretti. Fakat “el-Hidâye” sahibi; besmele çekmeyi müstehab, niyet ve tertibi ise sünnet olarak zikretti. Bu ihtilaftan dolayı mübtedî kişinin aklı karışmasın diye, bunların hepsini “sünnetler” başlığı altında topladım. (Bu konuyu anlatacak) hocaya gereken ise, müstahab’ın kesinliğinin sünnetten daha az olduğunu beyan edip açıklamaktır… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)