SORU: Oruç tutulması yasak olan beş günden birinde oruç tutulursa, bununla sevap kazanılmış olur mu?
CEVAP:
(Senenin beş gününde) Ramazan Bayramının ilk günü, Kurban Bayramının ilk günü, teşrik günleri yani Kurban Bayramının ikinci, üçüncü ve dördüncü günleri oruç tutmak yasaklanmıştır. Bu yasak, günlerin kendisinden kaynaklanmayıp, mücavir bir manadan kaynaklanmaktadır ki o da Allah Teâlâ’nın misafirperverliğinden/ziyafetinden yüz çevirmedir.
Bu mevzuda iki husus vardır.
Birincisi; orucu bozan yeme-içme ve cima’dan uzak durarak güzel bir ibadet yapılmış olması halidir.
İkincisi ise; Allah Teâlâ’nın misafirperverliğinden/ziyafetinden yüz çevirerek, yasak bir iş yapılmış olmasıdır.
Bu beş günde oruç tutan bir kimsenin sevaba nail olup olmayacağı hususunda ihtilaf edilmiştir.
Birinci görüşe göre; yasak olan bu beş günden birisinde oruç tutan kişi sevaba nail olur, tıpkı gasp edilmiş bir arazide namaz kılan kimsenin sevaba nail olmasında olduğu gibi.
İkinci görüşe göre ise; yasak olan bu beş günden birisinde oruç tutan kişi sevaba nail olamaz, eğer öyle olmasaydı, oruca başladıktan sonra bu kimsenin orucu bozması gerekmezdi, keza bu günde oruç tutmak masiyet sayılmazdı. Eğer bu kimse orucunu bozmayıp tamamlarsa orucu sahihtir, ancak orucunun sahih olması sevaba nail olmasını gerektirmez, tıpkı gösteriş için namaz kılan kimsenin namazının sahih olup da sevaba nail olamadığı gibi.
Bu günlerde oruca niyetlenip başladıktan sonra orucu bozmanın vacip olması ve bu günlerdeki orucun masiyet sayılması, ikinci görüşün doğru olduğunu teyid etmektedir. (İbn-i Âbidîn, Oruç Bahsi)