SORU: Necasetler su ve sıvı kullanmanın haricinde hangi yollarla temizlenir?
CEVAP:
Bu mevzuda Fukahâların zikrettiği bir tafsilat bulunup, (aşağıda) sana bir kısmını (aktaracağız);
1- Hacmi olan bir necaset meste isabet eder, (necaset) kurur ve (necaseti giderecek şekilde mesti) yere sürter ve necaset de giderse, (bu mestlerle) namaz kılmak caizdir…
2- Şayet elbiseye meni isabet eder ve (meni) yaş olursa, elbise ancak yıkama ile temizlenir. Eğer (meni) elbisenin üzerinde kurursa, sidikle karışmamış olması şartıyla (bu durumda meniyi) ovalamak yeterli olur. Eğer zekerinin başı sidikle necis olmuş ise, ovalamakla temizlenmez, Serahsî’nin “el-Muhît” (isimli esrinde) böyledir, “Fetevâyi Hindiyye…”
3- Ayna veya kılıç’a necaset isabet ederse, (her ikisinde de) silmek yeterli olur…
4- Şayet yere necaset isabet eder, (necaset) kurur ve eseri (izi) de giderse, (necasetin isabet ettiği) yerde namaz kılmak caiz olur, fakat (necasetin isabet ettiği) yerden teyemmüm etmek caiz olmaz. Lakin (bu) yer yıkanır ve necaset giderse, her iki husus (namaz kılmak ve teyemmüm yapmak) caiz olur…
5- Deri tabaklanırsa şüphesiz temiz olmuş olur ve üzerinde namaz kılmak caiz olur. Aynı şekilde, (tabaklanmış bu deriden) yapılmış (su) tulumundan abdest almak da caizdir… Domuzun derisi ise ebediyen temizlenmez. İzzet (ve şerefinden) dolayı insanoğlunun derisini kullanmak da caiz olmaz… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)