Namazda geğirmenin ve esnemenin hükmü nedir? Namazda parmakları çıtlatmak, boynu sağa sola çevirerek etrafa bakmak, erkeklerin secde ederken kollarını yere döşemeleri , oturağı üzere oturup dizleri dikmek ve özürsüz olarak bağdaş kurup oturmanın hükmü nedir?

SORU: Namazda geğirmenin ve esnemenin hükmü nedir? Namazda parmakları çıtlatmak, boynu sağa sola çevirerek etrafa bakmak, erkeklerin secde ederken kollarını yere döşemeleri , oturağı üzere oturup dizleri dikmek ve özürsüz olarak bağdaş kurup oturmanın hükmü nedir?

CEVAP:

a) Namazda geğirmek mekruhtur. Namazda esnemek de mekruhtur, ancak kendini tutamazsa alt dudağını dişiyle ısırarak ağzını yumar, eğer böyle yapmakla ağzını kapayamazsa, elinin arkasını veya (elbisesinin) yenini ağzına koyarak ağzını kapar. Zira Rasûlullah (s.a.v); “Şüphesiz Allah Teâlâ aksırmayı sever, esnemeyi sevmez. Biriniz esnediği zaman gücünün yettiği kadar onu gidermeye çalışsın” buyurmuştur. Keza Rasûlullah (s.a.v); “Namazda esnemek şeytandandır. Biriniz esnediği vakit mümkün olduğu kadar ağzını kapasın” buyurmuştur.

b) Namazda parmakları çıtlatmak, boynu sağa sola çevirerek etrafa bakmak, erkeklerin secde ederken kollarını yere döşemeleri, oturağı üzere oturup dizleri dikmek ve özürsüz olarak bağdaş kurup oturmak mekruhtur… (Mültekâ/Mevkûfât)