Namazda intikal tekbirleri, tesbihatlar, salli-barik ve duaları okuma, rükûdan kalkma, iftitah tekbirinde elleri kaldırma ve ayakta ayakları 4 parmak açık bulundurmanın hükmü nedir?

SORU: Namazda “Allâhu ekber”, “sübhâne Rabbiye’l-azîm”, “subhâne Rabbiye’l-a’lâ” ve “semiallâhu limen hamideh” deme, “salli” ve “barik” ve me’sûr dualar okuma, rükûdan kalkma, iftitah tekbirinde elleri kaldırma ve ayakta dururken iki ayağın arasını dört parmak miktarı açık bulundurmanın hükmü nedir?

CEVAP:

Rükûya giderken “Allâhu ekber” demek, Rükûda üç defa “sübhâne Rabbiye’l-azîm” demek, rükûdan kalkmak ve rükûdan kalkarken “semiallâhu limen hamideh” demek sünnettir… İmam Şafii (rh.a)’e göre rükûdan kalkmak/doğrulmak farzdır… İmam Âzam (rh.a)’den bir kavilde de rükû ve secdeden doğrulmak farzdır ve bu kavil İmam Muhammed (rh.a)’indir.

Namazda ayakta dururken bir özür bulunmadığı takdirde iki ayağının arasını dört parmak miktarı açık bulundurmak sünnettir… Son tahiyyattan sonra Peygamberimize “salli” ve “barik” gibi “salâtü-selam” okumak ve me’sûr dualar söylemek de sünnettir. Zira Rasûlullah (s.a.v); “Namazlardan sonra yapılan dualar kabul edilir” buyurmuştur… Ebû Yusuf (rh.a)’e göre iftitah tekbirinde “Allâhu ekber” derken elleri kaldırmak sünnettir. Zira Rasûlullah (s.a.v) buna devam etmişlerdir… Secdeye giderken ve secdeden kalkarken “Allâhu ekber” denilmesi ve secdede “subhâne Rabbiye’l-a’lâ” denilmesi de sünnettir… (Mültekâ/Mevkûfât)