SORU: Bir kimse namazda son ka’deyi (oturuşu) unutup beşinci rekâta kalkar ve beşinci rekâtın secdesini yapmadan son oturuşu unuttuğunu hatırlarsa ne yapar?
CEVAP:
Bir kimse dört rekâtlı bir namazda son ka’deyi (oturuşu) unutur da beşinci rekâta kalkarsa, secde etmediği müddetçe tekrar ka’deye döner, beşinci (rekâtı) bırakır/kılmaz/tamamlamaz ve sehiv secdesi yapar… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)
SORU: Bir kimse namazda son ka’deyi (oturuşu) unutup beşinci rekâta kalkar ve beşinci rekâtın secdesini yaptıktan sonra son oturuşu unuttuğunu hatırlarsa ne yapar?
CEVAP:
Bir kimse namazda son ka’deyi (oturuşu) unutup beşinci rekâta kalkar ve beşinci rekâtın secdesini yaptıktan sonra son oturuşu unuttuğunu hatırlarsa bu surette farz (namazı) batıl olur. Çünkü farzı -yani ka’de-i ahîri (son oturuşu)- terk etmiştir. (Bu kişinin) namazı nafileye döner ve (namazına) altıncı rekâtı ekler… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)
“El-Hidâye” de (zikredildiği) gibi; şayet (beşinci rekâta kalkar, secdesinin yapar fakat bu namaza altıncı rekâtı) eklemezse üzerine bir şey gerekmez.
(Lakin bu kişinin) üzerine sehiv secdesi gerekir mi? “Fethu’l Kadîr”’de şöyle denilmiştir: Sahih (olan sehiv) secdesi yapmamasıdır. Çünkü fesattan (bozulmaktan) ileri gelen noksan (sehiv) secdesi ile giderilemez (tamamlanmaz)…
“Hâşiyetü İbn-i Âbidîn Alâ’d-Dürri’l Muhtâr” isimli eserde “sehiv secdesi” babında bu hususta şöyle denilmiştir: “Bu ibareden murad; “son oturuşu terk etmekle hâsıl olan noksan, secde-i sehivle tamamlanmaz” demektir. Bu namaz farz olarak bozuldu ise de nafile olarak sahihtir. Ancak şu fark var ki nafilede yanılarak ka’deyi terk eden kimseye secde-i sehiv vacip olur…”
Not: Bir kimsenin, iki veya üç rekâtlı bir namazda son oturuşu unutmasını yukarıdaki hususların üzerine artık sen kıyas et…