Kişi öğle veya Cuma namazından önce sünneti kılmaya başlar, sonra da kamet getirilir veya hutbe verilmeye başlanırsa ne yapar?

SORU: Bir kimse, öğle veya Cuma namazından önce sünneti kılmaya başlar, sonra da kamet getirilir veya hutbe verilmeye başlanırsa nasıl davranır?

CEVAP:

Bir kimse, öğle veya Cuma namazından önce sünneti kılmaya başlar, sonra da kamet getirilir veya hutbe verilmeye başlanırsa iki rekâtı (kılıp) selam verir, sonra da, öğle namazında ise imamın namazına (duhul eder) katılır, Cuma[1] namazında ise hutbeyi dinlemekle meşgul olur… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)

 

[1] “El-Hidâye” (sahibi) şöyle demiştir: Bu, İmam Ebû Yusuf (rh.a)’ten rivayet olunmuştur. (Bir görüşte); “(namazını) tamamlar” da denilmiştir…

İbnü’l Hümâm “Fethu’l-Kadîr” de şöyle demiştir: Birincisi -yani iki rekâtı (kılıp) selam verme- en münasib olandır. Çünkü (bu vecihte kişi), (hem sünneti) farzdan sonra kaza etme hususunda mütemekkindir (temkin sahibidir) ve (hem de) iki rekâtta selam verme de (namazın) batıl olması durumu yoktur. (Böyle yapmakla) ekmel vechiyle (hutbe) dinlemenin farziyeti ve (namazı) eda etmek sebepsiz yere kaçmamış olur…