Kişi öğle namazının farzından önceki sünneti kılamazsa bu sünneti ne zaman kaza eder?

SORU: Bir kimse öğle namazının farzından önceki sünneti kılamazsa bu sünneti ne zaman kaza eder?

CEVAP:

Bir kimse öğle namazının farzından önceki sünneti kılamazsa bu sünneti öğle namazının vakti içerisinde, öğlenin (farzını) eda ettikten sonra kaza eder. Eğer (öğle namazının) vakti çıkarsa (sünnetin) kazası yoktur… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)

 

 

SORU: Bir kimse öğle namazının ilk sünnetini farzı kıldıktan sonra kaza etmek isterse, bu dört rekât sünneti mi önce kılar, yoksa öğlenin farzından sonra kılınan iki rekât son sünneti mi önce kılar?

CEVAP:

Bir kimse öğle namazının farzından önceki sünneti kılamazsa ve bu sünneti farzı kıldıktan sonra kaza etmek isterse, öğle namazının son sünnetini öne alır ve ilkönce onu kılar, sonra da farzdan önce kılamadığı dört rekât ilk sünneti kaza eder[1]… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)

[1] Bu hususta tercih etmede (yani farzdan sonra önce ilk sünnetin mi yoksa son sünnetin mi kılınacağı mevzuunda) ihtilaf edilmiştir…

“Kenz” sahibi şöyle demiştir: (Öğle namazının) vakti içerisinde, öğlenin (farzından) önceki (dört rekât sünnet), (son) iki rekât sünnetten önce kaza edilir…

Şeyh İbnü’l Hümâm “Fethu’l Kadîr”’de şöyle demiştir: Evla olan (öğlenin son) iki rekât (sünnetinin) önce (kılınmasıdır). Çünkü dört (rekâtın, kılınması) sünnet olan yeri (ve zamanı) zaten geçmiştir. (Son) iki rekât sünnetin de aynı şekilde (kılınması sünnet olan) yerini (ve zamanını) bir zaruret yokken kasten geçirmez…