SORU: Kişi abdestsiz olarak ezan okuyup kamet getirebilir mi? Kişi cünüp iken ezan okusa veya kamet getirse hükmü ne olur? Çocuğun ezan okuması caiz ve yeterli midir?
CEVAP:
a) Kişinin abdestli iken ezan okuyup kamet getirmesi gerekir. Şayet abdestsiz iken ezan okursa caizdir. Abdestsiz iken kamet getirmesi ise mekruhtur. Aynı şekilde cünüp iken yani büyük abdestsizlik halinde iken ezan okuması da mekruhtur…
b) Kişi cünüp iken ezan okur veya kamet getirirse, bu ezan tekrar okunur, kamet ise tekrar getirilmez… (Bu hususta) şöyle dediler: Cünüp (iken) ezan okuyanın ezanı iade olunur, (cünüp iken kamet getirenin) kameti iade olunmaz. “el-Hidâye”’de de böyledir. “el-Müctebâ”’da olduğu gibi en sahih olan budur. Çünkü (ezanın) tekrarı, tıpkı Cuma ezanında olduğu gibi meşrudur. Kametin tekrarı böyle değildir, zira (tekrarı) gayri meşrudur. Bu (meseleden), abdestsiz kimsenin kametinin iade edilmeyeceği evleviyetle anlaşılır. “el-Bahru’r-Râik”’ten alınmıştır…
c) Akıllı ve mümeyyiz olan çocuğun ezan okuması caizdir. Böyle bir çocuk ezan okursa ezanı tekrar iade edilmez… (Teshîl li Mesâil Kudûrî)