Günde beş defa kılınan farz namazın vakitlerinin başları ve sonları nelerdir?

SORU: Günde beş defa kılınan farz namazın vakitlerinin başları ve sonları nelerdir?

CEVAP:

Birinci (vakit): Öğle namazının vakti… Başlangıcı, güneşin zevalinden (yani gökyüzünün ortasından batıya doğru kaymasından) sonradır. Sonu ise, Ebû Hanife (rh.a)’e göre; fey-i zevâl hariç her şeyin gölgesi iki katı olduğundadır…

Ebû Yusuf ve Muhammed (rh.aleyhima) ise; “(öğle namazının) vakti, zevalden sonra (başlayıp),  fey-i zevâl hariç her şeyin gölgesi bir katı olduğundadır” demişlerdir…

(Fey-i zevâl); günün yarısında güneş gökyüzünün ortasında (tepede) iken olan gölgedir.

“ed-Dürrü’l Muhtâr” sahibi şöyle demiştir: “Fey-i zevâl, zevalden az önce eşyaya (vaki olan gölge) olup, yerin ve zamanın değişmesine göre de değişir.” İbn-i Âbidîn (yerin ve zamanın değişmesine göre gölgenin de değişmesi hususunda); “uzunluk, kısalık ve külliyen hiç olmaması (şeklindedir)” demiştir. “Umdetü’r-Riâye”’de; “Fey’in zevâl’e izafesi, ednâ mülâbeset içindir (yani birbirine benzeyen muzaf ve muzaf’un ileyh’in iç içe girip ihtilatındandır)” denilmiştir…

 

İkinci (vakit): İkindi namazının vakti… İlk vakti, -her iki kavlin ihtilafı(nda ki görüşleri) üzere- öğle (namazının) vakti çıktığından (itibarendir). Son vakti ise, güneş batmadığı (müddetçedir)…

 

Üçüncü (vakit): Akşam namazının vakti… İlk vakti, güneş battığından (itibarendir). Son vakti ise, şafak kaybolmadığı (müddetçedir)…

 

Dördüncü (vakit): Yatsı namazının vakti… İlk vakti, şafağın kaybolmasından (itibarendir). Son vakti ise, ikinci fecir doğmadığı (müddetçedir)…

 

Beşinci  (vakit): Sabah namazının vakti… İlk vakti, ikinci fecir doğduğundan (itibarendir). Son vakti ise, güneş doğmadığı (müddetçedir)… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)