SORU: Eğer oruçlu yağ sürünür, sürme çekinir veya hacamat/kan aldırırsa orucu bozulur mu? Süründüğü sürme ve yağın tadını boğazında hissederse veya tükürür de tükürüğünde sürmenin rengini görürse orucu bozulur mu? Oruçlu bir kimse yıkanır da karnında serinlik hissederse orucu bozulur mu? Oruçlunun suya girmesinin veya ıslak elbise ile sarınmasının hükmü nedir?
CEVAP: Eğer oruçlu, yağ sürünür, sürme çekinir veya hacamat/kan aldırırsa, boğazında tadını duysa bile orucu bozulmaz.
Yani sürme veya yağın tadını boğazında duysa bile orucu bozulmaz. Keza tükürür de sürmenin rengini tükürüğünde bulur, tükürüğünün renkli olduğunu görürse, esah/en sahih kavle göre bozulmaz. Nehir sahibi demiştir ki; “çünkü bu kişinin boğazında bulunan (şey), mesamelerden (yani vücuttaki gözeneklerden ve deliklerden/aralıklardan) giren bir eserdir/izdir. Orucu bozan şey ise, (vücuda) ancak giriş yollarından/menfezlerden girendir. Zira ittifaklı bir meseledir ki, bir kimse yıkanır da karnında serinlik hissederse orucu bozulmaz. Gerçi İmam-ı Âzam oruçlunun suya girmesini ve ıslak elbise ile sarınmasını mekruh görmüşse de, bu, orucu bozacağı için değil, ibadeti yaparken bıkkınlık/bezginlik gösterdiği/izhar ettiği içindir.
İleride geleceği üzere, sürme ile yağın hiçbiri mekruh değildir. Hacamat/kan aldırmak da mekruh değildir, ancak oruçluyu zayıf düşürerek (oruca mâni olursa) o takdirde mekruhtur. (İbn-i Âbidîn, Oruç Bahsi)