Çocuğun ve bunamış kişinin tasarrufu ne zaman velisinin izni olmadan geçerlidir ve ne zaman velisinin izni olsa bile geçerli değildir ve ne zaman velisinin izniyle geçerlidir? Çocuğu hizmetçi olarak veya sanata vermek kime caizdir?

SORU: Çocuğun ve matuh’un tasarrufu ne zaman velisinin izni olmadan geçerlidir ve ne zaman velisinin izni olsa bile geçerli değildir ve ne zaman velisinin izniyle geçerlidir? Çocuğu hizmetçi olarak vermek kime caizdir? Çocuğu sanata vermek kime caizdir?

CEVAP:

a) Çocuğun tasarrufu, Müslüman olma, bakıcı tutma, hibeyi ve sadakayı kabul etme gibi kendisine faydalı şeylerde olursa velisinden izinsiz bu tasarruflar sahih olur… (Çocuğun tasarrufu), karısını boşaması, kölesini azat etmesi gibi kendisine zararlı şeyler olursa, velisinin izni olsa bile sahih olmaz… (Çocuğun tasarrufu), Alış-veriş gibi faydalı ve zararlı olması muhtemel olan bir tasarruf olursa, velisinin (babasının ve dedesinin) izniyle sahih olur, velisinden izinsiz sahih olmaz… Bunamış/matuh olan şahıs yukarıdaki hükümler hususunda çocuk hükmündedir…

b) Çocuğu hizmetçi (ücretli hademe) olarak kiraya vermek (ücretle çalıştırmak) ancak annesi için caizdir. Başkaları çocuğu sanata verebilir ama hizmetçi veremezler… (Mültekâ/Mevkûfât)