Cenaze çocuk ise cenaze duası yerine çocuk için hangi dua okunur?

SORU: Cenaze çocuk ise büyükler için okunan cenaze duası yerine çocuk için hangi dua okunur?

CEVAP:

Duasında şöyle der; “Allâhümme’c’alhu lenê faratan” -ilâ âhirihî-… (Teshîl li-Mesâi’l-Kudûrî)

“Hâşiyetü İbn-i Âbidîn Alâ’d-Dürri’l Muhtâr” isimli eserde şöyle denilmiştir: “Ben derim ki: Bu sözün hâsılı, (çocukların cenaze namazını kılarken üçüncü tekbirden sonra) bâliğlere ait dualardan hiçbir şey okumayıp (yalnızca) bu (“Allâhümme’c’alhu lenê faratan…” duasını etmekle) yetinmektir…”

Çocukların cenaze namazını kılarken üçüncü tekbirden sonra okunacak dua hakkında Fukahâ’nın kitaplarında zikrettiği diğer bir sîgada şöyledir;

اَللّهُمَّ اجْعَلْهُ لَنَا فَرَطًا اَللّهُمَّ اجْعَلْهُ لَنَا اَجْرًا وَذُخْرًا اَللّهُمَّ اجْعَلْهُ لَنَا شَافِعًا وَمُشَفَّعًا  

Anlamı: Allah’ım! Sen onu bizim için önden gönderilmiş bir sevap vesilesi eyle. Allah’ım! Sen onu bizim için bir ecir vesilesi ve âhiret azığı eyle. Allah’ım! Sen onu bizim için şefaati kabul edilen bir şefaatçi eyle.)

Buhârî de açıklama olarak (şöyle) zikretmiştir: Hasan dedi ki: -(İlk tekbirden sonra) senâ (edileceği zaman) büyük (kişilerin) cenazesinde meşru olduğu gibi- küçük çocuğa da (cenaze namazında) Fâtiha (suresini) okur ve  “Allâhümme’c’alhu lenê faratan ve selefen ve ecran”(اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ لَناَ فََََرَطاً، وَسَلَفاً، وَأََجْراً/Allah’ım! Sen onu bizim için önden gönderilmiş bir sevap vesilesi, peşin bir hayır ve ecir vesilesi eyle) der. (Buhârî, Cenâiz) Bu, aynı şekilde hayırda önde olacağından dolayı sabî çocuk için de duadır, keza anne-babası ve namaz kılanlar için de duadır. ed-Dürrü’l Muhtâr ve Reddü’l Muhtâr da böyle zikretmiştir…