Bir erkek bir kadına “Kendini bana karı eyledin mi?” deyip, kadın da “Eyledim” dese, erkek de “Kabul ettim” dese yahut da bir kişi, bir şahsa, “Kendi kızını benim oğluma layık gördün mü?” deyip, o şahıs da “Gördüm” dese, nikâh kıyılmış olur mu?

SORU: Bir erkek bir kadına “Kendini bana zevce eyledin mi?” deyip, kadın da “Eyledim” dese, erkek de “Kabul ettim” dese, nikâh kıyılmış olur mu? Bir kimse, bir şahsa, “Kendi kızını benim oğluma layık gördün mü?” deyip, o şahıs da “Gördüm” dese, nikâh kıyılmış olur mu?

CEVAP:

a) Bir erkek bir kadına “Kendini bana zevce eyledin mi?” deyip, kadın da “Eyledim” dese, erkek de “Kabul ettim” dese, (iki erkek veya bir erkek iki kadın şahit de varsa) nikâh kıyılmış olur. Zira kadının “Kendimi sana zevce eyledim” demesi icaptır, erkeğin “Ben de kabul ettim” demesi kabuldür. Nikâhta icap ile kabul bulununca nikâh kıyılmış olur…

b) Bir kimse, bir kadına iki şahit huzurunda Farsça ile “Sen benim karım oldun mu?” deyip kadın da “Oldum” dese, “Kabul ettim” demedikçe nikâh kıyılmış olmaz…

c) Bir kimse, bir şahsa, “Kendi kızını benim oğluma layık gördün mü?” deyip, o şahıs da “Gördüm” dese, nikâh kıyılmış olmaz… (Mültekâ/Mevkûfât)